Îți poți da seama cât de bine îți sunt fundamentate, în tine însuți, propriile convingeri, adică propriile credințe, din modul în care răspunzi emoțional la mișcările, sau chiar existența inamicului tău. Acest inamic fiind cel care are alte convingeri decît tine și, în consecință, acționează diferit și, uneori, împotriva ta.

Există trei stadii ale relației cu inamicul, dușmanul, vrăjmașul tău, care de multe ori poți fi tu însuți.

1. Îți este frică de el, te deprimă, te angoasează, te ține într-o stare de alertă paralizantă.

2. Ai sângele rece, din indiferență emoțională, dar nu mentală. Îi urmărești mișcările și îți faci un plan de apărare, de ripostă, sau de atac preemptiv. Nu ești paralizat, dar nici nu acționezi sub impulsul emoțiilor, al fricii, sau, dimpotrivă, al zelului cuceritorului.

3. Îl iubești, ca vrăjmaș, îi vrei binele, ceea ce tu crezi în adîncul ființei tale că este cel mai bine pentru tine și pentru alții, fiindcă atunci ești cel mai uman, cel mai om, ca toți ceilalți. Nu mai crezi despre tine că ești o sumă de accidente care te diferențiază fundamental și definitiv de aproapele tău, ci îți dorești ție și celorlalți binele cel mai potrivit acelei părți din tine și din ei care ne unește și ne definește ca oameni și ca traseu în viață.

Dar punctul 1. Frica. Unora le este frică de lifturi, de stat în casă, de ieșit din casă, de umbra lor, de zgomote și lumină. Acestea, într-un fel complet irațional, sunt vrășmașii existenței celor cuprinși de teamă. Dar frica continuă să fie irațională și dincolo de fobiile patologice. Și prin asta frica continuă să aibă o patologie a ei. Frica alterează vederea și judecata.

Frica alterează, slăbește convingerile fiindcă deja ești divizat și învins în tine însuți. Și nimic nu poate conveni unui învins. În funcție de stadiul relației tale cu inamicul tău poți fi:

1. Învins din start de frică.
2. În luptă de la egal la egal, neparalizat, ai puterea să lupți.
3. Învingător din start, înainte de primul semnal al luptei, fiindcă nu va mai fi nicio luptă.

Puțini sunt cei care au puterea să iubească pe vrășmașii lor. Noi pendulăm între punctul 1 și punctul 2. Păstrându-ne calmul și atenția și disponibilitatea către dialog și ascultare deferentă.