Bucuria, tristețea, furia și pacea.

Patru stări sufletești care ne definesc ca oameni. Care ne fac umani. În suferința și alergările noastre de zi cu zi, în căutările și dezamăgirile care vin unele după altele.

Jung a observat acest tipar conceptual, un set de patru concepte, pe care el l-a numit cuaternitate, care pot explica multe, dacă nu chiar totul, dar care nu poate fi redus la ceva mai simplu. Și acest set de patru concepte este format din trei concepte asemănătoare și încă unul radical diferit de celelalte trei. Un exemplu dat de el este: ce gândim, ce simțim, ce dorim, și în final intuiția care cumva le subsumează. El dă chiar și exemplul celor patru evanghelii, unde evanghelia după Ioan, fiind scrisă mult mai târziu și chiar ca replică celorlalte, este diferită ca intenție și mesaj.

În psihologie, analiza tranzacțională împarte, structural vorbind, stările umane în patru stări diferite ale eului: Părinte, adică mamă și tată, Copil și Adult. Psihoterapia existențialistă are și ea patru principii de bază: moartea, libertatea, responsabilitatea și sensul vieții.

Revenind la cele patru concepte de la început, bucuria, tristețea, furia și pacea. Primele trei, în lipsa celei de-al patrulea, adică pacea, ca țintă sau ca popas temporar, formează un triunghi toxic, dramatic, patologic, în care ne învârtim ca într-un carusel emoțional, zi de zi, experiență după experiență, tot căutându-ne liniștea, stăpânirea de sine, pe noi înșine.

Momentele de pace ne readuc aminte de cine suntem, de ce putem fi. În cele mai multe cazuri sunt momentele în care lipsesc factorii de stres, acei stimuli în fața cărora suntem vulnerabili, slabi, sau chiar neputincioși. Acele împunsături ale vieții care ne paralizează, ne lasă fără cuvinte, fără replică chiar în fața noastră. Momentele acelea în care ne pierdem cu firea, ne panicăm, ne simțim ieșiți din minți, paranoici sau schizofrenici, geloși sau bănuitori, temători, înfricoșați, sau dimpotrivă, foarte siguri pe noi, entuziaști, buricul pământului, stăpânii lumii și ai timpului.

E toxic și dramatic fiindcă nu acceptăm cu adevărat niciuna din cele trei stări. Când suntem triști, vrem să fim bucuroși. Când suntem bucuroși, asta nu durează, și asta ne înfurie. Când suntem furioși ne simțim vinovați, deși nu ne vedem clar partea noastră de vină separată de a celorlalți. Uneori suntem furioși chiar și pe lucruri sau evenimente care nu pot purta o vină, cum e vremea de afară. Sau gestul inofensiv și neintenționat al cuiva care spune o glumă inoportună sau varsă accidental o cafea. Și ne strică toată ziua și ne anulează sensul vieții.

Neasumarea fiecărei stări, a bucuriei, a tristeții și a furiei, și mai ales a tranziției firești, umane, între cele trei, împiedică apariția și creșterea naturală a momentelor de pace, de liniște interioară, de detașare obiectivă față de noi înșine, de acea parte a realității pe care o putem controla. Putem controla doar detașat, cumva privindu-ne din exterior, cu compasiune și înțelegere. Dar mai ales, e nevoie de detașare asumată față de partea din realitate pe care cel mult o putem influența, și încă și mai mult, față de acea parte pe care nu o putem controla absolut deloc.

Ce este paradoxal, aparent contradictoriu, este că aceste trei stări, pe care nu le mai enumăr, pot fi în același timp patologice, toxice, îmbolnăvitoare, mortale, dar pot fi și terapeutice, înălțătoare, pline de viață și dătătoare de viață. Secretul, marea miză este discernământul între un tip de bucurie și altul, între un fel de tristețe și altul, între un fel de mânie și altul. Unele care distrug, în interior și în exterior, altele care vindecă, alină, construiesc, înveselesc și transpiră viață.

Întristarea după după Dumnezeu, spune apostolul Pavel, aduce pocăinţă spre mântuire, fără părere de rău; iar întristarea lumii aduce moarte. Mântuirea de care vorbește Sfântul Pavel este tocmai această însănătoșire, acest echilibru și pace interioară, pacea care covârșește toată mintea, spun el, referindu-se la Hristos. Chiar și Hristos, într-una din parabole, folosește un set de patru tipuri de stări sufletești. Sămânța căzută pe pâmânt bătătorit, mâncată de păsările cerului, cea căzută între pietre, și cea căzută între mărăcini. Și, într-un final, cea căzută în pământ bun, fertil. În fiecare din noi există pământ bătătorit multele experiențe cărora le-am fost supuși, pietre pe care le-am adunat în noi, și mărăcini care ne-au crescut în inimă și în minte. Dar există și pământ bun, sănătos, fertil.

Chiar și furia poate fi sănătoasă. E o facultate mentală care ne ajută să respingem factorii nocivi din viața noastră, acele comportamente și relații distructive.

Apoi, e bucuria de a întâmpina oamenii așa cum sunt ei, la fel ca și tine, dar poate în stadii diferite, cu neputințe și calități, la fel ca și tine. Poți fi bucuros de vederea lor, întristat de starea lor și furios pe ei, tocmai pentru a păstra un echilibru, o distanță sănătoasă, cât să nu permită nimănui să facă rău unul altuia. Un joc fin și dificil de reglat, dar nu imposibil.

E un drum lung până la acea stare, de pace constantă și stăpânire de sine și de autocontrol. Dar lungimea drumului nu este atât temporală, cât ține mai degrabă de un angajament, de o asumare a neputințelor și a slăbiciunilor.

În jargonul psihoterapeutic al analizei tranzacționale, ține de asumarea stării de victimă din triunghiul dramatic format din salvator (bucuria), tristețea (victima), și agresor (furia). Deși în general acest triunghi apare în relații toxice, în care cei doi parteneri ocupă alternativ fiecare rol, în realitate noi ne suntem și salvator, victimă și agresor nouă înșine. Ne suntem și aproape, și străin și vrășmaș nouă înșine, fără să ne iubim cu adevărat. Nici nu salvăm până la capăt, nici nu ne victimizăm, și nici nu ne urâm cu adevărat. Ci pur și simplu, cu rare momente de conștientizare, ne lăsăm purtați de la o stare la alta, în noi înșine.

Asumate, aceste trei stări, cu compasiune, înțelegere, dar și o doză de învinovățire, de dojenire părintească dar sănătoasă, nu au cum să nu aducă pace, mângâiere, alinare interioară. Nu suntem noi vinovați că ne-am născut, că am crescut cum am crescut, că suntem slabi și influențabili, ușor purtați de vânt încolo și încoace. Dar acolo unde ne știm vinovați, sau mai bine spus responsabili de acțiunile noastre, ne putem cere iertare. Nouă înșine și celor cărora le-am greșit, intenționat sau nu.