Perfect necunoscuți. Telefoanele noastre, permanent cu noi și la vedere, spun tuturor și, mai ales, celor dragi și, mai ales, celor cărora le suntem dragi, că avem o viață ascunsă.

Nu mai există căsuțe poștale comune. Nu mai există intermediari care să trimită bilețele de amor pe ascuns. Nu mai există locuri, pietre lângă un copac, unde să lași acolo ce vrei să spui fără să știe nimeni.

Și acesta este cel mai mic aspect dintre toate, chiar dacă pentru unii cel mai dureros. În telefonul acela avem și bibliotecă și televiziune privată. Lucrurile pe care le citim și lucrurile pe care le vizionăm, sunt de multe ori asunse, din indiferență sau intenționat.

Și încrederea este cu atît mai mult pusă la încercare. Nu fiindcă nu ai încredere, ci fiindcă ai nevoie de mult mai multă încredere decît era înainte necesar pentru o relație sănătoasă. Provocarea este mult mai mare acum. Este o problemă în plus, care în trecut nu exista, dar acum există, și relațiile sunt evident afectate.

Oare, brusc, cu apariția telefoanelor suspect de inteligente, a crescut și capacitatea omului de a avea încredere? A crescut reziliența lui la stres și anxietate? Nu tocmai aceste telefone, rețelele sociale din buzunar l-au făcut și mai slab, mai vulnerabil?

Poți oare să oferi mii de picături de plăcere cu un “apreciez” sau “ador”, și în același timp să îl întărești pe om, să se simtă sigur pe el, încrederea lui în sine și chiar iubirea lui de sine să se crească?

Cu cît crește confirmarea din exterior, cu atît crește infirmarea și infirmitatea interioară. Un om infirm e vulnerabil și slab. Viața ascunsă a celui de la care are cu adevărat nevoie de afirmare și confirmare îl va îngreuna și mai mult. Clipele și orele de absență de lângă el îl vor chinui un pic mai tare.

Și are de ales. Să lupte cu el însuși, împotriva fluviului mediatic și social, să înoate împotriva curentului învolburat. Sau, dimpotrivă, să se lase și el dus de valurile de plăcere și furie și anxietate și durere. O minte și o inimă sfîșiată și o imagiație deja umplută până la refuz de media socială, vor proiecta cu ușurință mii de scenarii și filme în cinematograful din propria viață ascunsă, sau din viața ascunsă a partenerului.

E poate firesc să credem de acum că toate relațiile de azi merg înainte într-o stare de trădare, între doi oameni perfect necunoscuți.